tisdag 6 juli 2010

Stora Henriksvik bjuder på kakor och Bellman

Det här trädgårds- kaféet vid Långholms- badet har varit min favorit i många år.
"Lasse i Parken" startade verksam- heten.

Även ett litet Bellmanmuseum inreddes i samma hus, på sommarkvällarna ordnades konserter och föreställningar med  anknytning till Bellman. Dessutom anlades en 1700-talsträdgård med blommor och nyttoväxter där man kan gå runt och titta på odlingarna. Fanns det gott om blommor kunde man köpa med sig en bukett.

 
Vid nöd fick man låna en nyckel till utedasset, en sällsynhet i storstaden. Själva serveringen var ganska enkel. Det var själva idén med det hela.
Nu har de nya ägarna utökat utbudet med soppor och smörgåsar, byggt om severingsdisken och flyttat kaffebordet till nästa rum. Kön till toaletten på Bellmansmuseet kan bli ganska lång.
http://www.storahenriksvik.se/


Långholmsbadet

På Långholmen vill många bada.  Vid vackert väder kan det bli trångt även  i vattnet.
Badstranden bakom gamla fängelset bjuder på mycket sol, men lite vid sidan om den stora badplatsen kan man även hitta skugga under träden.
Sandstranden är barnvänlig men det blir djupt vatten relativt snart.
Det är ganska mycket båttrafik på Mälaren så det är bäst att hålla sig innanför länsarna, som är  populära att gunga i. Vågor blir det också.


Många har matsäck med sig, på kvällarna samlas man för picnic.
Två caféer finns i närheten.
Det är lättast att ta sig dit med cykel. Vill man åka buss så heter linjerna 66 eller 40 till Reimers- holme, eller 4 till Långholmsplan vid  Västerbrons fäste.
http://www.langholmen.com/Sv/Default.aspx

fredag 2 juli 2010

Fika vid Vinterviken

Vintervikens trädgårdskafé är en riktig oas. Där serveras ekologiska produkter i en trivsam, välvårdad miljö. Trädgården sköts ideelt, vilket betyder att man ofta ser någon klippa buskar eller gallra växter när man sitter och njuter av de goda bakverken eller mackorna.
Kaféet brann ner för några år sedan och har nu blivit riktigt bra efter alla renoveringar och nybyggen.
Det är många barnfamiljer som har hittat stället där man kan sitta i lugn och ro i solen eller söka sig till skuggan när det är riktigt varmt. Det finns även en botanisk trädgård för de mindre människorna.
I glashuset förekommer utställningar, på tisdagkvällar är det olika musikprogram  på söndagar under våren och hösten hålls marknad.


tisdag 22 juni 2010

Sankt Göran och draken

Statyn är ett äreminne över Sten Stures seger i kriget mot danske kung Kristian I år 1471. Efter flera förluster befriade Sten Sture den äldre Sverige från danskarna sedan han bett till soldaternas skyddshelgon Sankt Örjan (S:t Georg) och lovat resa en enorm staty i Storkyrkan.
Man har trott att den beställdes av  Bernt Notke som var en tysk träsnidare och verksam i Stockholm åren 1484 - 1496. 
Statyn i Storkyrkan är i år ännu en gång restaurerad och förgylld.
Nu har forskare kommit fram till att det troligen är anonyma hollänska konstnärer som har skapat trästatyn.
Bronskopian vid Köpmanbrinken restes år 1912 i närvaro av Gustav V.

Samma motiv återkommer på flera ställen i Stockholm, även vid en husfasad på Björngårdsgatan.
http://www.gamla-stan-stockholm.se/storkyrkan.php

måndag 21 juni 2010

Rosersbergs slott

Rosersbergs slott är det minst kända av alla kungliga slott i Stockholmstrakten. Det ligget norrut mot Upplands Väsby, är bara öppet under sommarmånaderna och kan endast beses vid guidade visningar.
Interiörerna är välbevarade och speglar två epoker under dynastierna
Hollstein Gottorp och Bernadotte.
Karl XIII höll till och med konselj i slottet 1809, precis efter förlusten av Finland. 
Drottning Desideria lät inreda sin våning i empirestil innan hon flyttade in i sitt sommarslott dår hon  brukade vända på dygnet.
Till Rosersberg kan man åka pendeltåg, sen är det ca 2 kilometers gångväg. Det fínns ett trevligt café i ena slottsflygeln och går man genom parken, kan man så småningom komma till en badplats vid Mälaren.

















o